Anatoly Vorobey (avva) wrote,
Anatoly Vorobey
avva

Categories:

про теранос (англ.)

Some thoughts after reading “Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”

Эндрю Гельман пишет отзыв на книгу журналиста, который раскрыл аферу компании "Теранос", одни из самых скандальных историй в мире технологий последних лет (если в двух словах: "Теранос" утверждала, что у них есть способ делать весь набор анализов крови лишь на одной капле из укола, и собрала под это дело миллиарды долларов и много престижных имен в свой совет директоров, но это было целиком вранье и обман).

Всю книгу я не прочитаю, зато у Гельмана есть интересные выписки и его мысли на их тему. Я не знал, что у Теранос не только не было работающей новой технологии, но даже *идеи* (неработающей) не было, это был целиком чистый обман:

"So I’d just assumed Theranos was using a new technology entirely, maybe something with gene sequencing or microproteins or some other idea I’d never heard of. No, not at all. What they actually had was an opaque box containing several little assay setups, with a mechanical robot arm to grab and squeeze the pipette to pass around the blood.
[...]You’ve heard about that faked moon landing, right? Well, Theranos really was the fake moon landing. They got billions of dollars for, basically, nothing. So, yeah, the reality was indeed far worse than I’d thought!"

И так далее, еще много хорошего там.
Tags: сша
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 47 comments