Anatoly Vorobey (avva) wrote,
Anatoly Vorobey
avva

Categories:

о самокритике и феминизме

Вот это, я понимаю, самокритика:
Слабоумием объят и лицемерием и лжею покрыт есмь, братоненавидением и самолюбием одеян, во осуждении всех человек погибаю, и мняся нечто быти, а кал и гной есмь, окаянной - прямое говно! Отвсюду воняю - душею и телом. Хорошо мне жить с собаками да со свиниями в конурах: так же и оне воняют, что и моя душа, злосмрадною вонею. Да свиньи и псы по естеству, а я от грехов воняю, яко пес мертвой, повержен на улице града. Спаси бог властей тех, что землею меня закрыли: себе уж хотя воняю, злая дела творяще, да иных не соблажняю. Ей, добро так!

Это из "Жития Протопопа Аввакума". А ссылка ведёт на его текст на вообще интересном сайте Антология древнерусской литературы. Там много всего хорошего есть, а вот, например, отрывок из анти-феминистского сочинения 17-го века "Беседа отца с сыном о женской злобе":
А сия в Бытии глаголется: «Позна Адам жену свою и роди от нея сына». Не Евва роди, но Адам роди. И во Евангелии глаголет: «Авраам роди Исаака». Слыши, сыне, не Сарра роди, но Авраам. Но аще и сосцами питаемся, но множицею от них кровию венчаемся; от жен бо многи крови пролияшася, и царства разоришася, и царие от живота гонзнули, села и домы раскопаша.
Горе граду тому, в нем же властелинствует жена! Горе, горе дому тому, им же владЪет жена! Зло и мужу тому, иже слушает жены! В нынЪшних вецех мнози человецы грады многими владЪют, а женам своим работают. Извыкли бо жены ихъ в зерцало призирати и вапами лица помазовати, и вЪжда свои возвышати, и черновидно лица воображати, и многимъ себЪ уряжением украшати; и многих очеса на видЪние красоты своея превращати: украшают бо телеса своя, а не душу. Уды своя связали шелком, лбы своя подтягнули жемчюгом, ушеса своя позавЪсили драгими серезами, да не слышат гласа божия, ни святых книгъ писания, ни отецъ своих духовных учения. Жены бо познали путь заблуждения, мужие же возлюбили на женах своих многая украшения, а сами восприяли убогое одЪяние на себЪ носити, все для жен своих украшения. О мужие! От кого есть прияли сия обычаи, иже многая полагают на женах своих украшения? От сего вам нЪсть ползы, толко лише вам злое погубление, ибо женское украшение — всегдашняя мужу сухота и приводит его до остраго меча. Много бо сего бываетъ, еже в великия долги себЪ влагают и от того вЪчно погибаютъ, понеже своего не имут, а жен украшают.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 7 comments